Purjehduksen maailmanmestaruuskisat

Voit löytää lukuisia purjehduksen maailmanmestaruuskisoja, joita järjestetään vuosittain. Purjehdus on suosittu laji ympäri maailmaa ja erityisesti niissä maissa, joille meren läheisyys on tuttua. Kisata voivat niin nuoret kuin aikuisetkin. Miehille ja naisille on usein omat luokkansa, joissa kilpaillaan. Purjehtijoita haastetaan erilaisissa ominaisuuksissa. Purjehtijan tulee voida käsitellä venettä hyvin, työskennellä ryhmässä ja pystyä ennustamaan sääolosuhteita erityisesti tuulenvoimakkuuden kannalta. Mikäli purjehtijoilla on rata, joka tulee suorittaa, ratamerkkien kiertäminen on pääosassa. Tällöin se, jolla on paras paikka ja pääsee kiertämään merkit huolellisesti ensimmäisenä, voittaa.

Aarhusin kansainvälinen purjehduskilpailu

Vuonna 2018 Aarhusin kaupunki Tanskassa järjestää Kansainvälisen Purjehdusliiton (ISAF) purjehduskilpailun. Kisapaikkana toimii Aarhusin Kansainvälinen Purjehduskeskus Aarhusin lahden tuntumassa. Tapahtumapaikalle on lyhyt kävelymatka keskustasta ja kilpailuun toivotaan yleisöä runsain mitoin ympäri maailmaa. Aarhus pyrkii saamaan vuonna 2018 edellisten kisojen ennätyksen rikki ja toivoo jopa sataa eri osallistujamaata. Ainoastaan olympialaiset ovat suurempi tapahtuma kuin neljän vuoden välein järjestettävät Purjehdusliiton kisat. Vajaan kahden viikon kestävissä kisoissa otetaan mittaa useista eri luokista naisten ja miesten eri sarjoissa. Aarhusin kilpailuissa vallitsee hyvä meininki.

ISAF

ISAF eli International Sailing Federation on päättävä elin purjehduslajeissa. Sekä Kansainvälinen Olympiakomitea, että Paralympiakomitea tunnustaa ISAFin päättävän aseman hallitsijaksi ja järjestö järjestää omat kansainväliset purjehduskisansa joka vuosi. ISAF on saanut alkunsa Britannian ja Ranskan halusta tehdä yhteistyötä kansainvälisen purjehduksen ja niiden sääntöjen parissa 1900-luvun alkuvuosina. Nykyään ISAFin alaisuuteen kuuluu 8 eri lajia. 2014 Espanjan Santanderissa pidettyihin kisoihin osallistui 83 eri kansallisuutta ja yhteensä 1250 urheilijaa eri maista. Seuraavat kisat pidetään Tanskan Aarhusin jälkeen 2022 Albanian Tiranassa.

ISAFin tavoitteena on tuoda purjehdusta paremmin esille urheilulajina välittämättä eri kansallisuuksista, roduista, politiikasta tai mistään muusta ulkopuolisesta tekijästä. Kaikki halutaan toivottaa tervetulleeksi yhtä lailla. Tämän lisäksi ISAF toimii valvovana elimenä ja määrittelee veneluokat sekä kilpailulajit. Tehtäviin kuuluu myös edellä mainitun kansainvälisen Regattan järjestäminen. Tämän lisäksi ISAF järjestää lukuisia kokouksia ja palavereja ympäri maailmaa päättääkseen tärkeistä purjehdusharrastukseen kuuluvista tekijöistä ja toimijoista. He myös jakavat purjehduksessa hyvin menestyneiden voittajien palkintoja joka vuosi erilaisten tapahtumien yhteydessä. ISAF on lisäksi vastuussa erilaisten rahallisten palkintojen ja stipendien jaosta. Nykyään ISAF tunnetaan myös nimellä World Sailing.

Erilaisia kilpailuita

Sen lisäksi, että vuosittain järjestetään suuria kansainvälisiä purjehduskilpailuja, myös pienemmät regatat ja kilpailut ovat suosittuja. Varsinkin kesän kuumina aikoina Etelä-Euroopan risteilykohteet kuhisevat sekä ammattilais-, että harrastuspurjehtijoita ja täyttää vierasvenesatamat hyvässä yhteishengessä. Eri luokat järjestävät kilpailuita ympäri maailmaa. Omat kisat löytyvät esimerkiksi J-luokasta, A-luokasta, RS:X-luokasta ja Laser-veneluokasta. Jokaisessa kilpailussa yhteistä on valtava yleisötulva ja useita kilpailijoita ympäri maailmaa. On siis selvää, että erilaisille purjehduskilpailuille löytyy paljon kysyntää ja purjehduksesta on tullut suositumpaa vuosi vuodelta. Purjehdus ei ole enää vain varakkaiden laji, vaan sitä voi harrastaa kuka tahansa, kenellä innostusta riittää.

IFDS

IFDS eli International Association for Disabled Sailing on ISAFin sisarjärjestö, joka järjestää paralympialaiskisat yhdessä Kansainvälisen Paralympiakomitean kanssa. Tämän elimen tavoitteena on tarjota paremmat mahdollisuudet purjehduksen harrastamiseen myös vammaisille. Purjehtimisesta tuli paralympialaislaji vuonna 2000 kesän kisoihin. Purjehdusvälineet on suunniteltu ottaen huomioon vammaisten tarpeet ja Rio de Janeiron kisoissa 2015 nähtiin kolme eri purjehdusluokkaa joko yksinpurjehdukseen tai kolmen henkilön ohjattavaan veneeseen. Suureksi pettymykseksi purjehdus pudotettiin pois vuoden 2020 Pekingin olympialaisista, sillä katsottiin, ettei purjehduksella ole vielä tarpeeksi suurta kansainvälistä harrastajakuntaa ympäri maailman.