Purjehtimisen parhaat puolet

Unelmoitko rauhasta, uusista kokemuksista ja virkistävästä, raittiista meri-ilmasta? Jos et pelkää pientä haastetta, voi purjehtiminen olla juuri sinulle sopiva uusi harrastus. Purjehtimisesta pitävät kuvailevat kokemuksiaan veneessä rentouttavaksi ja eheyttäväksi, mutta myös sopivia haasteita antavaksi ja ennen kaikkea jännittäväksi tavaksi viettää vapaa-aikaa tai lomaa perheen ja ystävien kanssa. On toki vaikeaa päästä selville kaikesta tarvittavasta ennen harrastuksen aloittamista, mutta kokemuksen karttuessa haasteet jäävät taakse ja purjehtimisesta voi nauttia täysin siemauksin niin pienemmissäkin vesistöissä kuin merelläkin.

Purjehtiessa on tärkeää ottaa huomioon merenkäynti ja tuuli. Vaikeat sääolosuhteet vaikeuttavat myös purjehtimista ja varsinkin yksin purjehtiessa on tärkeää pitää säätä silmällä, jottei hankala keli pääse yllättämään. Nykyaikaisilla veneillä pystyy purjehtimaan niin myötä- kuin viistottain vastatuuleenkin purjehtien. Entisaikaan tämä ei vielä ollut mahdollista. Purjehtimista voi harrastaa niin kilpailumielessä kuin myös matkailuakin ajatellen. Erilaiset purjehdustavat vaativat myös erilaisia veneitä ja näin ollen pitkille matkoille tulee varata myös esimerkiksi nukkumiseen sopivat paikat.

Parhaita purjehduselämyksiä

Uskomattomia kokemuksia voi hankkia niin pidemmilläkin reissuilla, kuin myös oman kotimaamme edustalla Turussa. Turun saaristoristeily on uskomaton kokemus ja sopii sekä aikuisille että lapsiperheillekin. Turun edustalla on lukuisia saaria jotka ovat tunnettuja hylkeistään, kalastuksestaan ja pitkästä historiastaan. Esimerkiksi Kökarin saari on todellakin näkemisen arvoinen ja voit nauttia siellä vaikkapa saunomisesta ja upeista maisemista. Utön saarella on ollut historiaa 1600-luvulta lähtien ja saarelta voit löytää Suomen vanhimmaksi sanotun majapaikan.

Utön saarella on myös oma vanha kirkko, joka ajoittuu vuodelle 1846. Kirkko on siis hyvin samanikäinen Suomenlinnassa sijaitsevan kirkon kanssa, joka on puolestaan vuodelta 1854. Gullkronan saarella asuu vuoden 2015 tilastojen mukaan vain kolme vakituista ja ympäri vuoden saarella asuvaa asukasta. Aiemmin saari toimi vierasvenesatamana mutta nykyään saari ei ole avoin ilta- ja yöaikaan. Seilin saaren nimi tulee ruotsalaisesta nimestä Själö joka tarkoittaa käännettynä hyljesaarta. Hyljesaaren nimi viittaa saaren historiaan hylkeidenpyynnin tärkeänä paikkana.

Syitä rakastaa purjehdusta

Miksi purjehtiminen on sitten niin ihana harrastus? Ensinnäkin, veden läheisyys tekee oikein hyvää mielen hyvinvoinnille. Kun mieli voi hyvin, myös keho voi hyvin. Sitä paitsi kroppa saa hyvän treenin ja notkeus kehittyy takuulla veneessä tasapainoillessa. Koska veneitä on niin monia erilaisia, aina löytyy uusi vene testattavaksi. Purjehdusta rakastavat niin pienet lapset kuin aikuisetkin ja harrastamista voi jatkaa vanhaksi saakka. Purjehtijayhteisö on mahtava ja siellä missä tapaat muita purjehtijoita, olet aina tervetullut.

Jos Turun saaristo tai Välimeren upeat maisemat on jo nähty, voi miettiä suurempiakin haasteita. Jotkut seilaavat esimerkiksi Atlantin yli ja kaikista kunnianhimoisimmat seilaavat jopa ympäri maailman kaikilla vesillä. Et tule koskaan kyllästymään maisemiin, sillä purjehtiessa sinulla on loputtomia kohteita, joissa voit käydä haastamassa itsesi ja näkemässä maailmaa monilta eri kanteilta. On selvää, että matka purjehtien on aivan erilainen elämys kuin lentokoneitse, autolla tai junilla matkustaminen. Suosittelen kaikkia kokeilemaan purjehdusta – edes kerran!