Hulluna terveelliseen elämäntapaan

Terveys ja hyvinvointi eivät aina ole olleet elämäni ykkösprioriteetti, mutta siitä lähtien, kun ne nousivat ykköseksi, on elämänlaatuni kohonnut huomattavasti. Monia kiinnostaa laihtuminen, lihasten kasvattaminen, pitkä elinikä tai muu vastaava. Näitä yritetään tavoitella etsien oikoteitä ja helppoja ratkaisuja – löytää jonkinlainen taikakeino, jonka avulla elää hoikkana, kauniina ja terveenä pitkään. Voin sanoa, että mitään taikakeinoa ei ole. Hyvinvointi lähtee jokaisen sisältä, omasta omistautumisesta ja kiinnostuksesta parempaan elämään.

Mitä hyvinvointi sitten on? Itselleni se tarkoittaa sitä, että hyväksyn oman kehoni ja sen rajoitteet, mutta haluan silti kehittää sitä eteenpäin. Haluan harrastaa erilaisia lajeja ja tulla niissä paremmaksi. Harrastuksen voi aloittaa myös vanhana ja tärkeä oivallus on se, ettei tarvitse kilpailla muita kuin itseään vastaan. Omat lempiharrastukseni ovat pikajuoksu, uinti ja tanssi. Suhtaudun kaikkiin rennosti, mutta henkilökohtaista kehittymistä tavoitellen. Terve suhtautuminen kuntoiluun on askel kohti terveempää kehoa.

Tasapainoinen ruokavalio kaiken A ja Ö

Hyvinvointi koostuu muutamasta peruspalikasta: unesta, sosiaalisista suhteista, liikunnasta ja ruoasta. Ruoka ja ruoanlaitto ovat aina olleet lähellä sydäntäni ja paras oivallukseni onkin ollut se, että terveellisyyden tavoittelun ei tarvitse pilata ruoanlaiton iloa. Terveellinen ja monipuolinen kokkailu ei tarkoita maukkauden tai monipuolisuuden karsimista vaan päinvastoin, terveellinen ruoanlaitto on mitä hauskinta. Elämäni Helsingissä on usein kiireistä, joten syön myös toisinaan ulkona. Onneksi terveellisiä vaihtoehtoja painottavia ravintoloita ja kahviloita on ilmestynyt kaupunkiin kuin sieniä sateella.

Terveellisen ruoanlaiton kulmakivet ovat monipuolinen kasvisten ja hedelmien käyttö. Itse painotan kauden kasviksia eli kesällä syön paljon tuoreita vihanneksia ja marjoja ja talvella syön juureksia, kuten lanttua ja punajuurta. Ne ovat perinteisiä suomalaisia raaka-aineita, jotka eivät ehkä kuulosta trendikkäältä, mutta ovat ravitsevia ja sopivat myös opiskelijabudjettiin. Terveellinen ruokailu ei vaadi purkkitolkulla lisäravinteita ja -jauheita tai erityisiä superruokia. Nämä voivat kuitenkin olla hyvä lisä, jos aina ei ehdi syödä monipuolisesti.

Liikunta pitää kehon ja mielen kunnossa

Tavallinen päiväni alkaa klo 7 aamupalalla, joka useimmiten on iso kuppi vihreää teetä sitruunalla sekä kulho lempikaurapuuroani. Kaurapuuron keitän aina kasvimaitoon, kuten soija- tai mantelimaitoon vaihdellen sen mukaan mitä jääkaapista löytyy. Lisään puuroon pähkinöitä ja mustikoita. Puuron kylkeen syön hedelmän, kuten omenan, veriappelsiinin tai kiivin. Aamiaisen jälkeen suuntaan päivän treeneihin. Ne saattavat olla juoksulenkki, uintiharjoitus tai tanssitunti, riippuen viikonpäivästä. Treenit kestävät usein puolitoista tai kaksi tuntia.

Kuinka terveellisen elämäntavan saa yhdistettyä kiireiseen päivään tai stressaavaan arkeen? Se saattaa aluksi kuulostaa vaikealta, mutta suunnitelmallisuudella ja aidolla halulla saada uusi aktiivinen arki toimimaan se on täysin mahdollista. Kun uuden elämäntavan aloittaa, saattaa se tuntua aikaa vievältä ja turhalta, mutta mitä kauemmin sitä jatkaa sitä paremmin se hioutuu osaksi omaa arkea. Pian terveellinen aamupala, säännölliset treenit sekä hyvät yöunet ovat automaattinen osa jokaista päivää, eikä kestä kauaa kunnes huomaat, että voit ja jaksat paremmin.