Turun saaristossa purjehtiminen

Kokemukseni Turun saaristossa purjehtimisesta on upea. Turun saaristossa on jopa 20 000 saarta, joista suurin osa on jäänyt täysin tuntemattomaksi. Jokaiselle riittää uutta ja ihmeellistä nähtävää ja ei tarvitse lähteä omia lähivesistöjä kauemmaksi löytääkseen uusia elämyksiä. On hyvä tutustua paikkoihin jo ennalta, jotta tietää mitä odottaa. Varustelut ja reitti on mitoitettava tarpeelliseksi reissun pituuteen nähden ja sopivat vierasvenesatamat sekä ankkurointipaikat on hyvä saada selville jo hyvissä ajoin ennen lähtöä.

Purjehtiminen on ihanaa, sillä siinä mieli lepää ja saa olla aivan rauhassa. Monet ajattelevat, että purjehtiminen on stressaavaa ja hieman pelottavaakin. Kun ottaa sään ja merenkäynnin huomioon tarpeeksi hyvin, sekä tutustuu alueeseen, jolle on lähdössä, ei purjehtimisen vaaroja tarvitse pelätä. Stressi sitä paitsi vain lievittyy, kun saa omaa aikaa ja rauhaa ihan erilaisessa ympäristössä kuin missä normaalisti aikaansa viettäisi. On siis lämpimästi suositeltavaa, että kokeilee uusia elämyksiä purjehtimisen parissa.Jos sinulla ei ole taitoja purjehtimisesta, mutta haluaisit kuitenkin viettää aikaasi merellä, on viikonloppuristeily Tukholmaan yksi vaihtoehdoista. Risteilyjä lähtee niin Helsingin kuin Turunkin satamista ja esimerkiksi Turku-Tukholma-päiväristeilyt ovat hyvin suosittuja. Matkalla voit napata pöydän tai istumapaikan ikkunan vierestä ja katsella kaunista merimaisemaa. Jotkut risteilyalukset myös viettävät pidemmänkin ajan maissa, jotta pääset myös samalla tutustumaan kauniiseen Tukholman kaupunkiin. Risteileminen on hyvin perinteinen tapa suomalaisille viettää aikaansa ja ottaa pieni irtiotto arjesta. Mikä parasta, risteily ei vaadi sinulta omaa kokemusta merillä olosta, vaan voit luottaa ammattitaitoisen henkilökunnan vievän sinut perille kaikessa rauhassa. Tämä on hyvä vaihtoehto niille, jotka kaipaavat pientä vaihtelua, mutta eivät liioin perusta jännityksestä.

Turun saaristossa omalla veneellä liikkuessa on otettava huomioon, että monet rannoista kuuluvat yksityishenkilöille ja ovat mökkirantoja. Täytyy siis kiinnittää tarkasti huomiota siihen, mille saarelle veneensä ankkuroi, jottei päädy häiritsemään toisten mökkirantoja. On myös tärkeää tietää, ettei vierasvenesatamiin saa esimerkiksi jättää roskiaan lojumaan ja saariston vakioasukkaita ja toisia veneilijöitä tai matkailijoita ei saa häiritä omalla käyttäytymisellään. Valitettavasti jotkut saarista ovat rajoittaneet vieraiden pääsyä saarelle aiempien vastaavanlaisten ongelmien ilmetessä.

Parhaita Turun saaristokohteita

Mitkä sitten ovatkaan parhaita kohteita vierailla Turun kauniissa saaristossa? Luonnon ystäville Utön saari on mahtava tilaisuus päästä tutustumaan sen ainutlaatuiseen luontoon, maisemaan ja historiaan. Utöön pääsee sekä yhteysaluksella, että myös omalla veneellä. Siellä voit myös varata yöpymisen, jos sinulla ei ole mahdollisuutta yöpyä omalla veneellä. Utöllä on pitkät juuret historiassa jopa 1600-luvulta saakka ja se on jo silloin ollut tunnettu satamapaikka. Nykyään saaren asukkaita on noin viisikymmentä.Vepsän lomasaari sen sijaan houkuttelee kävijöitä ihanine hiekkarantoineen ja ystävällisine ihmisineen. Kyseisellä saarella on myös mahdollista majoittua esimerkiksi vierasmökkeihin ja saarella on tarjolla aktiviteetteja jopa kesäteatterista lähtien. Paras aika käydä siellä on tietenkin kesä. Kesäkauden huveihin Vepsän saarella onkin varauduttu hyvin. Upeista kalliomaisemista voi nauttia kymmenien metrien korkeudessa ja paikan historiasta kerrotaan sinulle mielellään. Vepsä on aikoinaan toiminut esimerkiksi piilopaikkana salakuljettajille. Löydät siis takuulla mielenkiintoista tietoa ja tekemistä tältä ihanalta saarelta!